Arabica a Rubusta co lepsze do pracy a co do latte

Opublikowano przez admin

Czym się kierować w doborze kawy?

Największe znaczenie w doborze odpowiedniej dla nas kawy niewątpliwie ma sposób jej przyrządzenia. Na rynku dostać możemy całą masę różnych odmian kaw, które różnią się nie tylko jakością, ale również sposobem w jaki powinny być parzone by wydobyć głębie ich smaku i wartości pobudzających. Niezależnie od gatunku wysoka jakość i świeżość pozwolą rozsmakować się w praktycznie każdej kawie.

Arabika, Robusta a może mieszanka?

Arabika i Robusta to najczęściej wykorzystywane przez producentów gatunki kaw. Często występują osobno, jednak w znacznej większości zobaczyć możemy iż jest ona mieszanką, w różnych proporcjach obu tych gatunków. Arabika wśród smakoszy kawy uchodzi za te znacznie delikatniejszą i szlachetniejszą w swoim smaku niż Robusta. Ziarno Arabiki ma w porównaniu do ziarna Robusty aż o 60% więcej olejków zapachowych, dlatego kawa z samych ziaren arabiki będzie oleista i bardzo aromatyczna – idealna kawa do picia w leniwe niedzielne popołudnie. Robusta to gatunek spośród wszystkich znanych najmniej wymagający, zatem i najbardziej rozpowszechniony na wszelkie możliwe sposoby. Jest zdecydowanie bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny niż Arabika – nawet do 4 %, gdzie maksymalna zawartość kofeiny w Arabice nie przekracza 1,4 % w przypadku naparu pochodzącego tylko i wyłącznie z tych ziaren. Łącząc obie mieszanki powstaje naprawdę rewelacyjna, pobudzająca i relaksująca kawa do picia na każdą naprawdę okazję.

Najlepsza kawa do ekspresu

Najsmaczniejszą kawę w ekspresie uzyskamy po zmieleniu świeżych ziaren kawy pochodzących z pewnego, dobrze nam znanego źródła. Świetnie sprawdzą się tu wszelkie mieszanki ziaren w kawach Lavazza. Dostępne są w kilogramowych opakowaniach. Coraz częściej spotykane są również duże bo 6 kilogramowe opakowania. Oczywiście znajdziemy również opakowania po 250 gram, jednak zdecydowanie bardziej opłaca się inwestować w te z większą gramaturą. Lavazza na rynku istnieje już od bardzo wielu lat dlatego możemy być przekonani co do wysokiej jakości każdego ziarna jakie znajduje się w opakowaniu. Lavazza Gran Espresso – Mieszanka 40% Arabika i 60% Robusta o średniej zawartości kofeiny dobrze sprawdzi się jako kawa do picia nie tylko w pracy dla pobudzenia (zawartość kofeiny wynosi tu 2-4,5 %, jest to średnia zawartość jednak dla pobudzenia powinna wystarczyć). Po zaparzeniu wyczuć można delikatny aromat ciemnej czekolady i przypraw, dzięki czemu będzie to idealna kawa do picia dla relaksu w wolne popołudnie. Jura Impressa stanowi mocną i aromatyczną mieszankę 70% Arabiki i 30% Robusty. Mocny aromat i silny smak może przypominać oryginalne włoskie espresso pobudzające i dające siły i energii przez cały dzień. Jaka kawa do pracy? Odpowiedź jest prosta – najlepsza będzie Jura Impressa.

stThumbnailPlugin
big_big_impressa

Zamiast ziarna może kawa mielona?

Kawa mielona to wersja dla zabieganych nie mających nawet chwili czasu na samodzielne zmielenie ziaren. Nie oznacza to jednak że jest to produkt gorszej jakości, o ile wiemy czym się kierować przy jej wyborze. Warto wiedzieć, że gotowe kawy mielone mają nieco mniej kofeiny. Zaparzona kawa zmielona charakteryzuje się delikatnym aromatem, lekko słodkawym smakiem.

large_IMG_2396_sm