Jakie garnki wybierać by jedzenie było zdrowe?

Opublikowano przez admin

Gotowanie to dla wielu z nas codzienność. Warto wiedzieć, że do tej czynności potrzebne są odpowiednie elementy. Niestety najczęściej jest tak, że ludzie kupując garnki przede wszystkim kierują się ich ceną. To dla nich najważniejsze kryterium. Zapominają oni o tym, że te używane w kuchni elementy powinny być przede wszystkim odpowiednie pod kątem zdrowego jedzenia. Niektóre z nich mają bowiem fatalny wpływ na przygotowywaną w nich żywność, co rzecz jasna odbija się na osobach, które posiadają taki właśnie asortyment w kuchni. Jakie zatem garnki kupować, a jakich się wystrzegać?

Najgorsze są garnki z aluminium

Jeśli posiadasz jakiekolwiek garnki z tego właśnie asortymentu, to najlepiej dla Ciebie będzie, jeśli wszystkie je po prostu wyrzucisz. Dlaczego? Chodzi o Twoje zdrowie. Wiele badań pod tym kątem wykazało, że w czasie gotowania w tych właśnie garnkach cząsteczki aluminium dostają się z naczynia do potraw. Jest to rzecz jasna bardzo szkodliwe. Przede wszystkim cierpi na tym układ pokarmowy i można szybko nabawić się choroby Alzheimera. Warto dodać, że zdecydowanie najwięcej aluminium przechodzi z garnków do potraw kwaśnych.

Na szczęście producenci zadbali o to, aby w sklepach praktycznie nie było już takich niebezpiecznych dla naszego zdrowia elementów do kupna. Są one teraz pod tym kątem o wiele bardziej udoskonalone. Niemniej jednak na rynku są o wiele bardziej sprawdzone opcje.

Kupuj garnki ze stali nierdzewnej!

Eksperci w dziedzinie garnków, w których powstaje zdrowa żywność podkreślają, że najbardziej bezpiecznie są elementy wykonane właśnie ze stali nierdzewnej. W przypadku zakupu takich właśnie garnków mamy pewność, że do naszego jedzenia nie przedostaną się żadne substancje rakotwórcze.

Dużą popularnością cieszą się też garnki do mleka wykonane właśnie z tego materiału. Dzięki temu miłośnicy tego białego napoju będą mieli gwarancję, że też nie dostanie się do niego żadna niepotrzebna nikomu substancja, która źle działa na zdrowie człowieka.

Jest tylko jeden minus. Wszystkie te naczynia zawierają niewielkie ilości niklu. Z tego względu osoby uczulone na ten pierwiastek nie powinny ich używać. Jeśli zaś ktoś nie ma tego kłopotu, to właśnie te garnki będą dla niego jak najbardziej odpowiednie.

 

Garnki żeliwne to też dobra opcja

Bardzo dużo osób chwali też sobie garnki żeliwne. Te elementy mają także kila niezaprzeczalnych zalet. Przede wszystkim nie wydzielają żadnych szkodliwych związków chemicznych. Jak się łatwo domyślić dzięki temu przygotowywane jedzenie jest o wiele zdrowsze. Poza tym warto podkreślić, że takie właśnie garnki świetnie nadają się do potraw jednodaniowych. Ich proces nagrzewania co prawda trwa sporo, ale potem naprawdę długo trzymają ciepło, co jest dużą zaletą. Nie można zapomnieć, że są to elementy wyjątkowo trwałe, dlatego kupując je wykonuje się sprawdzoną inwestycję na wiele długich lat.

Szybkowar to zdrowe i szybko zrobione jedzenie

Te urządzenia też są dla nas w pełni zdrowe. Poza tym zachowują o wiele więcej witamin i minerałów, niż potrawy gotowane tradycyjnie. Warto dodać, że w szybkowarze powstaje nadciśnienie, które przyśpiesza sam proces gotowania o około 70 procent. To sprawia, że człowiek oszczędza czas i energię.