Jakie garnki wybrać

Opublikowano przez admin

Garnki to akcesorium niezbędne w każdym domu. Gotujemy w nich różne potrawy, dlatego ważne jest, aby przy ich wyborze zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

1. Z jakiego tworzywa?

  • tytanowe – to zwykle garnki ekskluzywne i drogie, jednak równocześnie najlepsze pod każdym względem oraz najtrwalsze, odporne na zarysowania oraz na tzw. szok termiczny, co oznacza, że zaraz po użyciu można je zalać zimną wodą.
  • ceramiczne – doskonałe do piekarnika oraz gotowania na płytach indykcyjnych. Bardzo długo utrzymują temperaturę, jednak są delikatne i nie nadają się do gotowania w wysokiej temperaturze (od 120 stopni), np. zestaw garnków SILIT Crazy Yellow:

 

  • żaroodporne – te naczynia są antybakteryjne oraz hypoalergiczne, nie wchodzą w reakcje z produktami, więc gotowanie w nich jest zdrowe. Można w nich gotować zarówno na kuchence elektrycznej, gazowej, jak i piec w piekarniku.
  • stalowe – są trwałe i wytrzymałe,a także najczęściej kupowane w naszym kraju. wykonane są ze stali nierdzewnej lub węglowej. Nie zmieniają kolorów, nie rysują się i mają wysoką jakość. Doskonałe do smażenia, pieczenia, duszenia oraz gotowania. Te z grubszym dnem dłużej, zwłaszcza 3-6-warstwowe, utrzymują temperaturę. Nie powinno się w nich jednak przechowywać potraw, gdyż jedzenie chłonie w nich metaliczny zapach i psuje smak. (Garnek Intensa Fissler)jaki garnek stalowy
  • emaliowane oraz aluminiowe – coraz rzadziej spotykane ze względu na liczne wady, np. nietrwałość, ryzyko przedostania się do potraw szkodliwych substancji chemicznych czy łatwość przypalenia z powodu cienkich ścianek.
  • miedziane – są drogie i ekskluzywne, powlekane stalą lub cyną. Korzystając z nich, należy używać jedynie drewnianych lub plastikowych sztućców i czyścić za pomocą octu oraz soli. Doskonale jednak utrzymują temperaturę i równomiernie się nagrzewają.
  • żeliwne – doskonałe do gotowania na wolnym ogniu, wyjątkowo wytrzymałe. Długo utrzymują ciepło, dlatego polecane są m.in. do duszenia potraw. Ten typ garnków ma jeszcze swoje podgrupy: garnki z warstwą ceramiczną, z powłoką z teflonu, z emalii albo bez powłoki.jaki garnek żeliwny

Typy garnków

  • do gotowania makaronu, pierogów i ryżu – ze specjalnym wkładem, dzięki któremu nie musimy odcedzać makaronu z wody
  • szybkowar – czyli gotowanie wykorzystujące parę i ciśnienie, bardzo zdrowa forma przygotowania posiłków. Naczynia tego typu zazwyczaj wykonuje się ze stali nierdzewnej bądź aluminium. To również doskonała metoda na zdrowy posiłek, jednak z wyższej półki cenowej.
  • do gotowania na parze – to alternatywa dla parowaru. Wystarczy, że wlejemy do nich określoną ilość wody, tak, by nie stykała się z sitkiem, do niego zaś wkładamy produkty i przykrywamy pokrywką z dziurką.
  • sokownik – to zestaw zawierający: pojemniki na sok, na wodę, na owoce oraz pokrywę, zawiera również rurkę spustową, ściskacz i węża. Podgrzewana woda paruje i następnie podgrzewa owoce, które znajdują się nad nią. Sok, wytworzony przez owoce, wypływa przez rurkę.