Sprawdź, jakie posiłki przygotujesz w szybkowarze

Opublikowano przez admin

Polacy już dawno zdali sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie się przekłada się na ich samopoczucie oraz kondycję. Stawiając na nieodpowiednie jedzenie, fundujemy sobie miażdżycę, nieustanne zmęczenie i kiepski nastrój. Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo i tak też się czuć, powinien postawić na szybkowar. Gotowanie w nim nie pozbawia produktów cennych wartości odżywczych, a jednocześnie istotnie skraca czas przygotowania potraw.

Szybkowar to – mówiąc najprościej – garnek, który charakteryzuje się dość grubymi ściankami i pokrywą, która zamykana jest hermetycznie. Posiada ona specjalny zawór bezpieczeństwa. Działanie szybkowaru opiera się na wyjątkowo wysokiej temperaturze, która panuje w jego wnętrza. Wynosić może ona nawet sto dwadzieścia stopni. Jednocześnie dochodzi do wytworzenia naprawdę wysokiego ciśnienia, co może nawet trzykrotnie skrócić czas gotowania.

Co można gotować w szybkowarze?

W zasadzie wszystko. Bez najmniejszych obaw można gotować w szybkowarze warzywa i owoce, jednocześnie zachowując ich wszystkie wartości odżywcze. Aby ugotować marchewkę, wystarczy jedynie około ośmiu minut. Buraczki w szybkowarze ugotują się już w niecałe pół godziny. Ziemniaki będą nadały się do podania już po dziesięciu minutach gotowania. Z pomocą szybkowaru można przyrządzić także pyszne sosy i gulasze. Ten z wołowiny gotuje się około dwudziestu pięciu minut, zaś wieprzowy potrzebuje niecałych dwudziestu minut. Aby w szybkowarze ugotować pyszny rosół, trzeba zagospodarować sobie około trzydziestu minut. Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że szybkowar pozwala na znaczne zaoszczędzenie czasu. Zamiast spędzać w kuchni kilka godzin wystarczy nieraz kilkanaście minut, aby cieszy się smakiem ulubionej potrawy.

Zalety

Najważniejszą jest bez wątpienia szybki czas przygotowywania potraw – to już omówiliśmy. Nie jest to jednak jedyna zaleta, jaką posiada szybkowar. Szybkie gotowanie i hermetyczne zamknięcie pokrywki sprawia, że zapachy rozchodzą się po kuchni i całym mieszkaniu w naprawdę minimalnym stopniu. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy przyrządzamy dość aromatyczne potrawy. Z pewnością każdy nieraz narzekał na zapach, który roznosił się po kuchni podczas gotowania kalafiora czy ryby. Gotowanie w szybkowarze pozwala również na znaczną oszczędność wody. Aby ugotować marchewkę z pomocą szybkowaru, trzeba użyć około ½ litra wody. To wyraźnie mniej niż wtedy, kiedy marchew gotujemy w tradycyjnym garnku. Krótszy czas gotowania sprawia również, że zmniejsza się zużycie gazu lub energii elektrycznej. To kolejna ogromna zaleta, która niezdecydowanych powinna skłonić do zakupienia szybkowaru.

Szybkowar to bez wątpienia naczynie, które powinna mieć w swojej kuchni każda pani domu. Z jego pomocą można błyskawicznie wyczarować pyszne posiłki, które jednocześnie nie będą pozbawione cennych witamin i minerałów. Szybkowar sprawdza się w przyrządzaniu większości potraw, które lubiane są i często przygotowywane przez Polaków. To rozwiązanie idealne, które sprawia, że gotowanie staje się jeszcze większą przyjemnością.