Zestaw do fondue, czyli jak urozmaicić czas spędzany z przyjaciółmi

Opublikowano przez admin

Wizyta bliskich przyjaciół to z całą pewnością wydarzenie, które zasługuje na odpowiednią oprawę. Wielogodzinne pogaduchy przy winie wymagają odpowiednich przekąsek. Wiele osób nie chce już jednak stawiać na znane i oklepane koreczki, a przygotowywanie kanapek już dawno przeszło do lamusa. Ciekawą propozycją okazuje się być fondue.

Fondue to potrawa wywodząca się ze Szwajcarii. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj fondue się decydujemy, zawsze musimy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw do serwowania tego pysznego dania.

Krótka historia

Fondue wywodzi się ze Szwajcarii – to już ustaliliśmy. Potrawę tą wymyślili górale, którzy nigdy nie należeli na tych terenach do zamożnej grupy ludzi. Topienie sera z ulubionymi ziołami stało się doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek sera oraz suchych kawałków chleba. Fondue jednocześnie pozwalało na zjedzenie pysznego i gorącego posiłku, który dostarczał naprawdę dużo energii. Fondue przyrządzano w kotle wiszącym nad ogniskiem lub paleniskiem i spożywano je z jednego garnka. Dzisiaj potrawa ta uważana jest za symbol Szwajcarii. Jest tak pyszna, że rozpowszechniła się na cały świat. Idea fondue uległa jednak znaczącej zmianie. Przed wiekami był to sposób na oszczędność i jedzenie dla tych, którzy nie mieli zbyt dużo pieniędzy. Dzisiaj fondue to danie luksusowe, ekskluzywne i wymagające niemałych nakładów finansowych. Niemniej jednak cieszy się naprawdę ogromną popularnością.

Fondue serowe

To klasyczna odmiana fondue, która sięga do korzeni tej potrawy. Aby przygotować pyszne fondue serowe, najlepiej jest pomieszczać przynajmniej trzy gatunki sera, który naprawdę łatwo się topi. Idealne są w tym wypadku:

  • Ementaler;
  • Gryuere;
  • Beaufort.

Do naczynia przeznaczonego do przygotowania fondue wlać trzeba około półtora litra białego wina. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku dania, warto naczynie wcześniej nasmarować ząbkiem czosnku. Następnie do naczynia wrzucamy starty żółty ser i dokładnie mieszamy do momentu aż wytworzy się gęsty sos. Można dodać do niego ulubione zioła lub gałkę muszkatołową. Fondue spożywa się z naczynia, w którym jest przygotowane. Każdy gość dostaje swój patyczek i własnoręcznie macza w serowym sosie przygotowane kawałki chleba. Najlepiej, jeśli pieczywo będzie podeschnięte. Fondue idealnie komponuje się z winem i doskonale sprawdza się w przypadku trwającego naprawdę długo spotkania z przyjaciółki.

Fondue czekoladowe

To propozycja dla łasuchów. Z tradycyjnym fondue nie ma za wiele wspólnego. Zamiast sera w naczyniu rozpuszcza się czekoladę. Nie macza się w niej chleba, a rozmaite owoce. Do fondue czekoladowego idealnie nadają się truskawki, banany, kiwi. Owoce nabija się – podobnie jak chleb w przypadku klasycznego fondue – na specjalne widelczyki lub patyczki, a następnie macza w czekoladowej kąpieli. To istna rozkosz dla zmysłów.

Fondue to naprawdę doskonały sposób na to, aby urozmaicić spotkanie z przyjaciółki. Postawić można na klasyczną wersję przygotowaną z sera żółtego lub wersję czekoladową, która zadowoli największych miłośników słodkości.